Bár Amerikában a karácsonyfák nagyjából fele már műfenyő, mifelénk még "az igazi" hódít. Lehet sorolni a pro és kontra érveket: kétségtelenül környezetkímélőbb megoldás a műfenyő, a hagyományos karácsonyi fenyőillatot azonban egyelőre nem képes produkálni. Márpedig ez is a karácsony fontos része.
És akkor pár jó tanács az „igazi fákhoz”: Ha földlabdás fenyőt választunk, ott nagy gond nincs, öntözni kell rendszeresen, az ünnep után pedig visszaültethető a természetbe. Legtöbben vágott fenyőt vesznek, ezekkel pedig a legnagyobb probléma az szokott lenni, hogy elég gyorsan hullajtani kezdik a tűleveleiket. Néhány trükkel ezt a folyamatot lassíthatjuk, a lényeg: mindennek az alapja a hidratálás. Olyan állványt válasszunk tehát, amiből képes vízhez jutni a fa! Aztán: egy picit vágjunk vissza a fatörzsből és a kérget is vagdossuk be azon a részen ahol, víz éri, ezáltal a felszívódás hatékonyabb lesz. (Ellenben teljesen soha ne szedjük le a fa kérgét, mert elősegítjük a kiszáradást ezzel) Mielőtt fánk végső pozíciójába kerül, szedjük le róla a védőhálót és egy hűvös, árnyékos helyen (lehetőleg szabad levegőn) állítsuk vízbe, így az ágak „kirúgják magukat” és megfelelően rehidratáljuk a fenyőt. A lakásban legyen minél messzebb a fa a fűtőtesttől és mindig pótoljuk a vizet, akár egy litert is igényel naponta egy fenyőfa. És még egy tipp: ha feliratkoztok a Budaörsi Kertészet hírlevelére, 1000 ft kedvezmény jár minden fenyőfa árából, részletek itt:
http://www.budaorsikerteszet.hu/index.php?mod=hirek&id=68&ngid=2